Sinar Kehidupan

Hidup Adalah Sebuah Perjuangan

Hidup

بسم الله الرحمن الرحيم


Kata orang, hidup ini bagaikan roda. Ada waktu naik dan ada waktu turunnya. Begitu juga dengan manusia. Begitu juga dengan iman. Pokoknya, kitalah yang mengawalnya, kitalah yang menanganinya, kitalah yang akan menghadapi situasinya sama ada dengan menggunakan akal atau emosi, rasional atau nafsu. Kita mampu membuat pilihan yang terbaik untuk diri. Adakalanya sesuatu yang difikirkan buruk untuk kita boleh jadi yang terbaik untuk kita. Begitu juga sebaliknya. Apa yang difikirkan baik untuk diri boleh jadi bukan yang terbaik untuk kita. Kita berhak menentukannya. Ambillah masa. Renungkan. Fikirkan. Hadapi semua dugaan yang mendatang dengan tenang dan berusaha dengan penuh kesabaran dan keikhlasan supaya kita akan tersenyum pada kemudian hari. =)

Seuntai kata untuk dirasa : Kadang-kadang kita terlupa betapa berharganya diri kita. Buatlah keputusan yang terbaik untuk diri sendiri kerana dirimu begitu berharga.

Related Posts with Thumbnails

Followers

Solat dahulu ya! (◠‿◠✿)

Solat dahulu ya! (◠‿◠✿)
Solat dahulu, barulah selesaikan urusan lain. Selepas itu, Insya-Allah hati akan terasa lebih tenang untuk lakukan apa jua urusan kerana urusan dengan Allah telah kita selesaikan. =)

Hamba-Nya

My photo
Penang, Malaysia
Hidup ini indah jika segalanya kerana Allah. Ya Allah kumengharap keredhaan-Mu. Kumenuju pada-Mu Ya Rabb. Pimpinlah daku. Amin Ya Rabb al-A'lamin...

Mutiara kata

...Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.(Al-Baqarah:216)

Dakwah tidak akan ada nilainya jika para daienya sendiri tidak menjadi bukti yang mendukung dakwah ini. ~ Sayid Qutb

Perjuangan Secebis Jihad.. Terkadang meruntun hati, menguji rasa. Namun, setiap kegetiran yang melanda, renungkanlah kembali satu hakikat, kitalah mujahidah Allah. Senyum dan menangislah hanya kerana Dia.

Nota: Saya mengalu-alukan nasihat dan teguran membina daripada anda. Teguran dan nasihat anda amat bermakna untuk saya. Sekian, terima kasih. Jazakumullah khayran khateera. =)