Sinar Kehidupan

Hidup Adalah Sebuah Perjuangan

Penyimpangan fakta sejarah?

بسم الله الرحمن الرحيم


Tahukah anda siapa yang sebenarnya membuka Pulau Pinang?

Kesahihan fakta sejarah yang dikarang oleh orientalis barat menyatakan Pulau Pinang dibuka Kapten Francis Light boleh dipertikaikan berikutan penemuan bukti yang menunjukkan orang Melayu bertapak di negeri ini lebih awal lagi.

Kajian menunjukkan orang Melayu sudah bertapak di Pulau Pinang sebelum kedatangan pedagang Syarikat Hindia Timur Inggeris itu pada 17 Julai 1786. Ada bukti budaya neolitik mengenai penempatan awal di Gelugor dan Sungai Ara sebelum Light. Orang Melayu sudah membuka Tanjong Penaga sebelum kedatangan Light membina Fort Cornwalis.

Prof Ahmad Murad Merican menjelaskan bahawa sebenarnya Pulau Pinang bukanlah dibuka oleh Francis Light. Orang yang bertanggungjawab membuka Pulau Pinang atau nama asalnya Tanjung Penaga ialah Tok Jenaton yang berasal dari Pagar Ruyong.

Selanjutnya, boleh baca sini.

Seuntai kata untuk dirasa : Mereka bukan sahaja menjajah tanah air kita, tetapi turut menjajah minda kita dengan penyimpangan fakta sejarah yang menunjukkan mereka sebagai pencetus tamadun orang lain. Ingat, sejarah ialah akar diri dan jati diri.

Related Posts with Thumbnails

Followers

Solat dahulu ya! (◠‿◠✿)

Solat dahulu ya! (◠‿◠✿)
Solat dahulu, barulah selesaikan urusan lain. Selepas itu, Insya-Allah hati akan terasa lebih tenang untuk lakukan apa jua urusan kerana urusan dengan Allah telah kita selesaikan. =)

Hamba-Nya

My photo
Penang, Malaysia
Hidup ini indah jika segalanya kerana Allah. Ya Allah kumengharap keredhaan-Mu. Kumenuju pada-Mu Ya Rabb. Pimpinlah daku. Amin Ya Rabb al-A'lamin...

Mutiara kata

...Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.(Al-Baqarah:216)

Dakwah tidak akan ada nilainya jika para daienya sendiri tidak menjadi bukti yang mendukung dakwah ini. ~ Sayid Qutb

Perjuangan Secebis Jihad.. Terkadang meruntun hati, menguji rasa. Namun, setiap kegetiran yang melanda, renungkanlah kembali satu hakikat, kitalah mujahidah Allah. Senyum dan menangislah hanya kerana Dia.

Nota: Saya mengalu-alukan nasihat dan teguran membina daripada anda. Teguran dan nasihat anda amat bermakna untuk saya. Sekian, terima kasih. Jazakumullah khayran khateera. =)