Sinar Kehidupan

Hidup Adalah Sebuah Perjuangan

Langkah Pertama

بسم الله الرحمن الرحيم

Sebuah perubahan... Cukup mudah diungkap dengan kata-kata. Realitinya sebuah perubahan menuntut sebuah pengorbanan yang tinggi disulam dengan perjuangan yang hebat dalam diri. Apa ertinya sebuah perubahan andai akhirnya tewas di tengah jalan?

Guru saya pernah berpesan :"Alam terbentang jadikan guru."


Lihatlah...


Pohon yang besar tinggi bermula daripada benih yang kecil halus. Tiada apa-apa yang akan terjadi tanpa LANGKAH PERTAMA.

Pohon hijau itu...

Renungkan...


Setiap pekerjaan ada kali pertamanya. Langkah yang beribu-ribu bermula daripada langkah yang pertama. Tiada apa-apa akan terjadi tanpa LANGKAH PERTAMA.


Bukankah kita perlu bermula daripada LANGKAH PERTAMA andai mahu menuju ke destinasi pilihan? Kita tentu tidak akan tiba di dewan kuliah andai kaki tidak mahu melangkah. Kita tidak akan dapat belajar andai diri masih berdegil mahu bersantai di kamar.
Kita tidak akan mencapai impian andai diri masih enak di dalam buaian.

Ya...

Kita tentu tidak akan berubah andai diri tidak mahu melangkah.

Segalanya bermula daripada LANGKAH PERTAMA. Ayuh diriku, laksanakan sebuah transformasi!

Mulakan langkah pertama dengan yakin dan percaya pada diri!

Seuntai kata untuk dirasa : Siapa yang paling mengenali diri kalau bukan diri sendiri. Siapa yang paling berkuasa untuk membawa perubahan dalam diri kalau bukan DIRI SENDIRI?

Related Posts with Thumbnails

Followers

Solat dahulu ya! (◠‿◠✿)

Solat dahulu ya! (◠‿◠✿)
Solat dahulu, barulah selesaikan urusan lain. Selepas itu, Insya-Allah hati akan terasa lebih tenang untuk lakukan apa jua urusan kerana urusan dengan Allah telah kita selesaikan. =)

Hamba-Nya

My photo
Penang, Malaysia
Hidup ini indah jika segalanya kerana Allah. Ya Allah kumengharap keredhaan-Mu. Kumenuju pada-Mu Ya Rabb. Pimpinlah daku. Amin Ya Rabb al-A'lamin...

Mutiara kata

...Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.(Al-Baqarah:216)

Dakwah tidak akan ada nilainya jika para daienya sendiri tidak menjadi bukti yang mendukung dakwah ini. ~ Sayid Qutb

Perjuangan Secebis Jihad.. Terkadang meruntun hati, menguji rasa. Namun, setiap kegetiran yang melanda, renungkanlah kembali satu hakikat, kitalah mujahidah Allah. Senyum dan menangislah hanya kerana Dia.

Nota: Saya mengalu-alukan nasihat dan teguran membina daripada anda. Teguran dan nasihat anda amat bermakna untuk saya. Sekian, terima kasih. Jazakumullah khayran khateera. =)